Hiring & Retention

De dagelijkse rol van een Ruby on Rails-ontwikkelaar

Benieuwd naar een dag van een RoR-ontwikkelaar? In deze blog geven we een overzicht van de dagelijkse rol van Ruby on Rails-ontwikkelaars.

27 mei 2024.

6 minuten

a man

De dagelijkse rol van een Ruby on Rails-ontwikkelaar

Een foto van twee collega's die elkaar omhelzen terwijl ze samenwerken en naar de laptop kijken.

De hoofdtaak van een Ruby on Rails-ontwikkelaar is het schrijven van efficiënte en schone code. Maar dat is nog niet alles. RoR-ontwikkelaars zijn ware duizendpoten en kunnen veel rollen op zich nemen. In deze blog zullen we dit verkennen. We duiken in de dagelijkse rol van een Ruby on Rails-ontwikkelaar.

We bespreken hoe je een RoR-ontwikkelaar wordt, wat nodig is en of het een veelbelovende carrière is. We gaan in op de verschillende rollen van Ruby on Rails-ontwikkelaars en wat hun dagelijkse werk inhoudt. Laten we beginnen.

Hoe word je een Ruby on Rails-ontwikkelaar

Ook zonder eerdere ervaring kun je een Ruby on Rails-ontwikkelaar worden. Dit duurt ongeveer een jaar. Als je al ervaring hebt met andere programmeertalen, kun je binnen 2 tot 4 maanden een RoR-ontwikkelaar worden.

Je kunt een studie informatica aan een universiteit volgen en een diploma behalen. Of je kunt de kennis zelf opdoen, bijvoorbeeld door:

 • Online onderwijsprogramma's te volgen
 • Boeken over RoR te lezen
 • Actief te worden in de RoR-gemeenschap
 • YouTube-video's en tutorials te bekijken
 • Naar RoR-podcasts te luisteren

Het is het beste om al deze leermethoden te combineren. Elke methode heeft zijn eigen voordelen. Begin met het leren van de basis van enkele essentiële programmeertalen zoals CSS en HTML.

Vervolgens moet je je vertrouwd maken met de programmeertaal Ruby en RoR zelf. Leer in je eigen tempo. Wees niet bang om te experimenteren en fouten te maken. Dat hoort allemaal bij de leercurve. Voor praktische tips, bekijk onze blogpost over hoe je een Ruby on Rails-ontwikkelaar wordt.

Wat moet je doen om een Ruby on Rails-ontwikkelaar te worden?

Veel Ruby on Rails-ontwikkelaars hebben een bachelor in informatica. Maar velen van hen hebben ook een diploma in een verwant gebied. Dit betreft meestal databasewetenschappen en programmeervaardigheden in objectgeoriënteerde programmeertalen zoals Python. Sommigen hebben ook ervaring met testen, bijvoorbeeld in softwarekwaliteitszorg of -ontwikkeling.

Een diploma is echter niet verplicht. Je kunt ook een zelfstandige ontwikkelaar zijn. Deze ontwikkelaars hebben kennis van de programmeertalen Ruby, HTML en CSS.

Ze hebben ervaring met het Ruby on Rails-framework. Deze ontwikkelaars kunnen efficiënte code ontwerpen, schrijven, testen en onderhouden. Bovendien hebben veel RoR-ontwikkelaars kennis van databases zoals SQL, PostgreSQL en MySQL.

Is Ruby on Rails een goede carrièrekeuze?

Ja, Ruby on Rails is een fantastische carrièreoptie. Om precies te zijn, is het zeer lucratief. Volgens Stack Overflow was Ruby in 2023 de vierde best betaalde technologie. Ook verwacht het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics een groei van 25% in de carrièreperspectieven voor Ruby on Rails-ontwikkelaars. Dit toont aan dat het gebied van Ruby on Rails een uitstekend groeipercentage heeft. Dergelijke cijfers maken het tot een zeer aantrekkelijke carrièrekeuze.

Waarom is Ruby on Rails zo populair?

Ruby on Rails is een van de meest efficiënte frameworks en bovendien erg makkelijk te leren. Dit komt doordat het een ontwikkelingsaanpak gebruikt die codeherhaling vermijdt. Dit stelt ontwikkelaars in staat tijd te besparen door zich te concentreren op het creëren van nieuwe code. Het resultaat is een efficiënte code die eenvoudig te beheren en te onderhouden is.

Veel bedrijven uit verschillende sectoren gebruiken Ruby on Rails, waaronder bedrijven zoals Airbnb, GitHub en Shopify. Ontwikkelaars waarderen het framework omdat het repetitieve taken verwijdert en vereenvoudigt. Dit maakt programmeren minder saai en minder tijdrovend.

Is een carrière in Ruby on Rails-ontwikkeling nog steeds zeer gevraagd?

Ja, Ruby on Rails-ontwikkelaars zijn nog steeds zeer gewild. Dit wordt weerspiegeld in de lucratieve salarissen. Hoewel RoR niet onder de top 10 van populairste frameworks valt, wordt het nog steeds sterk gevraagd. Volgens Stack Overflow is Ruby de zestiende meest gebruikte programmeertaal.

Het Ruby on Rails-framework werd in dezelfde ranglijst als achttiende van de 34 populairste web-frameworks en -technologieën geplaatst. Deze cijfers tonen aan dat RoR nog steeds sterk gevraagd wordt. Een groot aantal bedrijven zet ook in op dit framework.

Gangbare functiebenamingen voor Ruby on Rails-ontwikkelaars

Als u een Ruby on Rails-ontwikkelaar wilt aannemen of er zelf een wilt worden, moet u de verschillende mogelijke rollen van deze ontwikkelaars kennen. Hier zijn de meest voorkomende functiebenamingen in het gebied van Ruby on Rails.

Web- of Softwareontwikkelaar

Deze ontwikkelaars gebruiken RoR om web- of softwareapplicaties te maken. Ze kunnen zowel in de frontend als in de backend werken, waarbij hun focus vooral op de backend ligt. Ze schrijven schone, onderhoudbare en efficiënte code en werken samen met frontend-ontwikkelaars.

Backend-ontwikkelaar

Als backend-ontwikkelaar gespecialiseerd in het Ruby on Rails-framework, ontwikkelt u de databases, bibliotheken en de logica van de applicatie. Deze ontwikkelaars kunnen ook andere frameworks en programmeertalen naast RoR gebruiken om de schaalbaarheid van hun applicatie te vergroten.

Serverontwikkelaar

Ruby on Rails is zeer veelzijdig. U kunt ook als serverontwikkelaar werken. In deze rol omvatten uw taken:

 • Configuratie van databaseservers en -procedures
 • Beheer van databaseservers en -procedures
 • Monitoring van systeemprestaties en -efficiëntie

U doet dit om de beste prestatie, beschikbaarheid en veiligheid van uw product te waarborgen. Als serverontwikkelaar bent u ook verantwoordelijk voor:

 • Analyse
 • Probleemoplossing en -verhelping
 • Bieden van efficiënte oplossingen

Full-Stack Software Ingenieur

Als RoR Full-Stack ontwikkelaar zul je zowel backend- als frontend-taken op je nemen. Je bent in staat om zelfstandig een hele website of app te ontwikkelen, zonder de hulp van andere ontwikkelaars of teamleden. Dit betekent echter niet dat je niet met hen samenwerkt. Je bent verantwoordelijk voor het opzetten van platformen voor online en mobiele technologie-applicaties.

Projectmanager

Als RoR-projectmanager zul je de voortgang van projecten bewaken en goed geplande updates leveren. Deze updates worden gepresenteerd in de vorm van mijlpalen en deliverables. Je werkt samen met alle medewerkers en teams en communiceert met hen. Daarnaast bied je:

 • Aanmoediging aan je teamgenoten;
 • Identificatie van moeilijkheden;
 • Oplossingen vinden;
 • Effectieve verbeteringen doorvoeren.

Zodra je besluit een RoR-ontwikkelaar te worden, wees dan voorbereid om zeer creatief te zijn. Er zijn veel banen om uit te kiezen. Probeer te ontdekken welke het beste bij je past door het carrièrepad van een Ruby on Rails-ontwikkelaar te verkennen.

De dagelijkse rol van een Ruby on Rails-ontwikkelaar

Het beeld van een man die code schrijft op een computer.

Ruby-ontwikkelaars creëren de server-side logica van webapplicaties door gebruik te maken van het Rails-framework. Daarnaast integreren ze het werk van frontend-ontwikkelaars en koppelen de door hen ondersteunde applicaties met andere online diensten. Ruby on Rails-ontwikkelaars werken doorgaans dagelijks samen met:

 • Frontend-ontwikkelaars;
 • Kwaliteitsborgingsingenieurs;
 • Backend-ontwikkelaars;
 • Projectmanagers;
 • En soms ook Scrum Masters.

Ze leveren functionerende webapplicaties en websites aan klanten zoals:

 • Technologiebedrijven;
 • Webdiensten;
 • Mediaorganisaties;
 • Detailhandelaars en vele anderen.

Ruby on Rails-ontwikkelaars kunnen werken als voltijds- of deeltijdontwikkelaars. Ze kunnen actief zijn als:

 • Freelancer
 • On-site ontwikkelaar
 • Remote ontwikkelaar

Aangezien ze verschillende titels kunnen hebben, variëren ook hun taken. Over het algemeen omvatten de taken van een Ruby on Rails-ontwikkelaar echter:

 • Deelnemen aan teamvergaderingen;
 • Schrijven van schoon en onderhoudbaar code;
 • Testen en debuggen van hun code;
 • Beantwoorden van e-mails;
 • Controleren van foutenrapporten of feedback van kwaliteitsborging;
 • Doorvoeren van wijzigingen of verzenden van pull-verzoeken;
 • Ontwikkelen van functies.

Nu je de basisrollen en -verantwoordelijkheden kent, laten we een typische werkdag van een Ruby on Rails-ontwikkelaar bekijken. We ontrafelen de dagelijkse rol van een Ruby on Rails-ontwikkelaar.

Dagelijkse Verantwoordelijkheden van een RoR-ontwikkelaar

De werkdag van een RoR-ontwikkelaar begint gewoonlijk om 9:00 uur. Het eerste wat ze doen is hun e-mails checken op de laptop. Ze kijken of er die dag vergaderingen gepland staan en gaan dan over naar het QA-gebied. Als er rapporten zijn, zoals over fouten of constructieve feedback, pakken ze die aan. Meestal gaat het om kleinere fouten die opgelost moeten worden.

11:00 uur - Na ongeveer een of twee uur van e-mail controleren, fouten corrigeren en feedback lezen, richten de ontwikkelaars zich op grotere problemen. Deze vereisen meestal meer tijd om te debuggen.

12:00 uur - Verder met het zoeken naar fouten, het indienen van pull-verzoeken en samenwerken met andere ontwikkelaars en teamleden. Dit omvat meestal enkele fouten die niet zo ernstig zijn en sneller kunnen worden opgelost.

13:00 uur - Tijd voor de lunchpauze. Dit is het moment waarop je luncht, persoonlijke telefoontjes pleegt en met collega's praat.

14:00 tot 17:00 uur - Na de pauze gaat het verder met:

 • Nieuwe functies
 • Updates
 • Indienen van pull-verzoeken
 • Sluiten van oude pull-verzoeken
 • Ontwikkelen van test-checklists voor QA's
 • Regelmatig snacken.

Een half uur voor het einde van de werkdag plan je je agenda voor de volgende dag. Controleer wat je deze week nog moet doen. Pas enkele plannen aan als dat beter is voor je workflow.

Onthoud dat dit schema en werk kunnen variëren. Voor sommige ontwikkelaars begint de werkdag om 7 uur, terwijl anderen hun werkdag om 12 uur starten. Dit hangt af van je arbeidscontract. Ook je workflow hangt af van je prioriteiten, taken en verantwoordelijkheden. Dit is een algemeen schema en taken waarmee RoR-ontwikkelaars dagelijks te maken hebben.

Conclusie

Als je je ooit hebt afgevraagd wat de dagelijkse rol van een Ruby on Rails-ontwikkelaar is, weet je het nu. Maar hun taken en verplichtingen hangen af van hun rol. Daarom variëren hun workflow en dagelijkse taken en kunnen ze verschillend zijn. Over het algemeen zijn ze echter vergelijkbaar en sterk met elkaar verbonden.

You may also like

Icon call to action

For developers

Let us help you land a long-term job with some of the world's most exciting companies. Get ready for your dream career - it all starts here!

arrow right

Access talent

Arrow slide
arrow rightArrow slide