Hiring & Retention

Is een carrière in Ruby on Rails-ontwikkeling nog steeds erg gewild?

Veel mensen vragen zich af of een carrière in Ruby on Rails ontwikkeling nog steeds in trek is. Het antwoord is ja, maar de populariteit is afgenomen.

28 mei 2024.

5 minuten

a man

Is een carrière in Ruby on Rails-ontwikkeling nog steeds erg gewild?

Twee werknemers zitten naast elkaar en een vrouw laat een man iets zien op een laptop.

Ruby on Rails-ontwikkeling is nog altijd erg gewild en gaat voorlopig nergens heen. We leggen je uit waarom en geven redenen waarom dit web-framework nog lang niet uitgestorven is. We gaan het hebben over de meest opvallende eigenschap van dit framework.

Dus, als je twijfelt of je een Ruby on Rails-ontwikkelaar moet aannemen of er zelf een moet worden, zal deze blog je helpen bij je beslissing.

Is Ruby on Rails ook in 2023 nog relevant?

Ja, Ruby on Rails is ook in 2023 nog relevant en zal nog jaren belangrijk blijven. Dus, ontwikkelaars, berg jullie Rails-kennis nog niet op in de kast. Jullie hebben waardevolle kennis die jullie carrière in de toekomst flink kan verlichten.

Bovendien zijn de carrières van RoR-ontwikkelaars erg lucratief. Volgens een onderzoek van Stack Overflow is Ruby de 4e bestbetaalde van 51 technologieën in 2023. Slechts een jaar eerder had Stack Overflow hetzelfde onderzoek gedaan voor de best betaalde technologieën in 2022.

Ruby stond op de vijfde plaats van de 43. Dat betekent dat Ruby ten opzichte van het vorige jaar een plaats is gestegen. Dit laat ons zien dat een baan in het RoR-veld zeer lucratief en veelbelovend is.

Is Ruby on Rails goed voor een carrière?

Ja, Ruby on Rails is een uitstekende carrièrekeuze. Ontwikkelaars in dit veld zijn zeer gewild en hun salarissen behoren tot de beste in de IT-sector.

Daarnaast voorspelt het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics een toename van de baankansen voor RoR-ontwikkelaars met 25%. Dit toont aan dat de sector van Ruby on Rails een zeer hoge groeisnelheid heeft. Dergelijke cijfers maken het tot een uiterst aantrekkelijk carrièreperspectief.

Veel jobboards en wervingsites zoals LinkedIn adverteren vacatures voor RoR-ontwikkelaars. Zowel grote als kleine bedrijven zijn op zoek naar een Ruby on Rails-ontwikkelaar.

Heeft Ruby on Rails een toekomst?

Een vrouw zit op kantoor, werkt op haar laptop en lacht naar de camera terwijl een collega achter haar zit.

We kunnen niet met zekerheid zeggen wat de toekomst in petto heeft voor Ruby on Rails, net zo min als we dat voor enig ander framework of programmeertaal kunnen. Maar we kunnen wel conclusies trekken op basis van het huidige gebruik en de trends. Kort samengevat heeft het carrièrepad van een Ruby on Rails ontwikkelaar een mooie toekomst.

We verwachten dat Ruby on Rails in de nabije toekomst een populaire keuze blijft voor het ontwikkelen van webapplicaties. Maar als er nieuwe technologieën opkomen, moeten ontwikkelaars klaar zijn om zich aan te passen en up-to-date te blijven om concurrerend te blijven.

Algemeen gezien heeft RoR zowel op korte als lange termijn toekomst. Zoals al gezegd, zal het op korte termijn populair blijven voor app-ontwikkeling. Het heeft een grote en actieve ontwikkelaarsgemeenschap. Zo'n gemeenschap voegt continu nieuwe functies toe en lost problemen op.

Bovendien is RoR een volwassen framework met een goed gevestigd ecosysteem. Dat betekent dat ontwikkelaars gemakkelijk toegang hebben tot bibliotheken, gereedschappen en ondersteuning wanneer ze die nodig hebben.

Wat de lange termijn betreft, is er een kans dat RoR nieuwe technologieën tegenkomt. Nieuwe trends en concurrentie verschijnen dagelijks, wat te verwachten is. Desondanks zou RoR veilig moeten blijven door voortdurende updates en onderhoud. Vooral de mogelijkheid om dit framework te gebruiken met kunstmatige intelligentie en machine learning is veelbelovend.

Wordt men goed betaald in Ruby on Rails?

Ja, Ruby on Rails-ontwikkelaars verdienen heel goed. Zoals eerder vermeld, behoren Rails-ontwikkelaars tot de topverdieners. Bijvoorbeeld, het gemiddelde salaris van een Ruby on Rails-ontwikkelaar in de VS is 92.000 euro. Ongeacht of je een beginner of een ervaren professional bent, RoR-ontwikkeling loont de moeite.

Ook ontwikkelaars in andere landen verdienen volgens hun standaarden erg goed. Maar de salarissen zijn afhankelijk van drie belangrijke factoren:

  • Je ervaring
  • Je locatie
  • Het werkgelegenheidsmodel

Laten we elk van deze punten eens nader bekijken.

Ervaringsniveau

Junior ontwikkelaar

Gevorderde ontwikkelaars

Senior ontwikkelaar

Glassdoor

€81.800

€90.000

€96.500

ZipRecruiter

€89.600

€108.500

€118.000

Gemiddelde jaarinkomens van Ruby on Rails-ontwikkelaars naar ervaringsniveau, volgens statistieken van Glassdoor en ZipRecruiter.

Is een carrière in Ruby on Rails-ontwikkeling nog steeds erg gewild?

Een foto van een man die in zijn kantoor op een laptop zit te werken.

Ja, een carrière in Ruby on Rails-ontwikkeling is nog steeds erg in trek. Ruby on Rails-ontwikkelaars zijn op de arbeidsmarkt sterk en constant gevraagd, vooral in sectoren als webontwikkeling, e-commerce en start-ups.

Veel onderzoeken tonen aan dat dit web-framework nog steeds erg populair is. Laten we dus eens naar enkele daarvan kijken.

Volgens de Stack Overflow-enquête van 2023 is Ruby de 16e meest populaire technologie. Dit is de ranglijst van 51 programmeertalen. Vergeleken met het vorige jaar is Ruby één plaats gestegen. Wat het RoR-framework betreft, stond Rails op de 18e plaats van 34 web-frameworks.

Maar RoR is een zeer lucratief framework. Zoals eerder vermeld, is het de 4e best betaalde technologie in 2023. Dit betekent dat RoR-ontwikkelaars een van de beste salarissen ter wereld hebben. Verwaarloos dit niet.

Volgens de Tiobe-Index was RoR populairder in 2018 en 2019. Het hoogtepunt van zijn populariteit was in 2008. Sindsdien is het gebruik echter afgenomen. Desondanks kunnen we niet voorspellen wat er in de komende jaren zal gebeuren. Dit komt omdat de populariteit van RoR afhankelijk is van marktomstandigheden en updates van het framework zelf.

Laten we nog wat statistieken bekijken. Volgens de Pypl-Index (PopularitY of Programming Language) van GitHub stond Ruby op de 16e plaats van 29 programmeertalen. Dit geeft een algemene rangorde aan. Het is een plaats gedaald. Toch is dit nog steeds een vrij goede plaatsing.

Het is duidelijk dat Ruby populairder is in de VS dan in India of Europese landen. Het is de 11e meest voorkomende taal in de Verenigde Staten en de 19e meest voorkomende in India. Wat Europa betreft, staat het in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland op de 20e plaats.

Hoe je een Ruby on Rails-ontwikkelaar wordt

Als je hebt besloten om een RoR-ontwikkelaar te worden, vraag je je waarschijnlijk nu af hoe je een Ruby on Rails-ontwikkelaar wordt. Hier zijn wat tips.

Het eerste wat je wilt doen, is kiezen hoe je wilt leren. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden. Als je niet naar de universiteit wilt gaan, kun je zelfstandig leren. Volg masterclasses van gerenommeerde ontwikkelaars, neem deel aan online cursussen en lees boeken over RoR. Je kunt zoveel methoden combineren als je wilt.

Ten tweede moet je beginnen met een basis programmeertaal. Dat betekent dat het goed is om met CSS en HTML te beginnen. Dit zal je helpen het RoR-framework beter te begrijpen. Natuurlijk moet je de meeste tijd besteden aan het leren van de programmeertaal Ruby.

Tot slot moet je de ongelooflijke mogelijkheden van het Ruby on Rails-framework benutten. Ze bieden je hulpmiddelen, helpen je het framework beter te begrijpen en zelfs je problemen op te lossen. Het is een van de grootste gemeenschappen die er zijn. Meer praktische tips vind je op onze blog hier.

Conclusie

In de afgelopen jaren is de populariteit van Ruby on Rails gedaald. Dat is een feit. Veel statistische gegevens vertellen ons dit. Maar dat betekent niet dat RoR niet meer in trek is of uitsterft. RoR heeft een grote gemeenschap en wordt voortdurend bijgewerkt en onderhouden. Het werkt voortdurend aan zijn verbeteringen en probeert zijn concurrenten voor te blijven.

Bovendien hebben RoR-ontwikkelaars een van de beste salarissen ter wereld. Dus de volgende keer dat je twijfelt of een carrière in Ruby on Rails-ontwikkeling nog steeds erg gewild is, lees dan dit artikel.

You may also like

Icon call to action

For developers

Let us help you land a long-term job with some of the world's most exciting companies. Get ready for your dream career - it all starts here!

arrow right

Access talent

Arrow slide
arrow rightArrow slide