Hiring & Retention

Toekomst van Flutter-ontwikkeling

Ontdek waarom Flutter de toekomst is van cross-platform ontwikkeling en hoe het de ontwikkeling van apps vereenvoudigt met één codebase.

8 mei 2024.

4 minuten om te lezen

a man

Toekomst van Flutter-ontwikkeling

Twee collega's bespreken hun werk achter een computer.

Flutter is een relatief jong framework, opgericht in mei 2017, en heeft nog alle tijd om zijn indrukwekkende capaciteiten te tonen. Hoewel sommigen nog sceptisch zijn, zien velen al de ware kracht en potentieel van dit framework.

In dit artikel gaan we de toekomst van Flutter-ontwikkeling bespreken. We hebben een lijst samengesteld met 9 redenen waarom jouw bedrijf zo'n ontwikkelaar zou moeten kiezen en welke voordelen dit kan opleveren.

Wat is Flutter?

Flutter is een open-source framework. Dat betekent dat het voor iedereen toegankelijk is – iedereen kan het bekijken, gebruiken en naar wens aanpassen. Dit framework gebruikt Dart als programmeertaal, en zijn grootste voordeel is de platformoverstijgende functionaliteit.

Platformoverstijgend betekent dat de ontwikkelaar één enkele codebasis voor verschillende besturingssystemen en platforms kan creëren. Kort gezegd – je hoeft geen drie verschillende ontwikkelaars in te huren voor één enkele app. Flutter regelt dit allemaal!

Dankzij een enkele codebasis kunnen Flutter-ontwikkelaars schaalbare, krachtige applicaties met aantrekkelijke en functionele gebruikersinterfaces voor zowel Android- als iOS-apparaten ontwikkelen.

Gebruiken bedrijven Flutter?

Ja, veel bedrijven wereldwijd vertrouwen op Flutter-ontwikkelaars. Daarom neemt de vraag naar Flutter-ontwikkeling elke dag toe. Volgens Statista-rapporten en hun enquête uit 2021 is Flutter het populairste platformoverstijgende mobiele framework.

In feite zijn enkele van de populairste apps gemaakt met het Flutter-framework, waaronder:

 • Alibaba
 • Google Ads
 • eBay Motors
 • Reflectly
 • Hamilton

Waarom zou ik een Flutter-ontwikkelaar inhuren?

Huur een Flutter-ontwikkelaar in als:

 • een mobiele applicatie voor verschillende besturingssystemen en platforms nodig hebt;
 • een snellere marktintroductie wilt;
 • minder tijd en geld aan tests wilt besteden;
 • op zoek bent naar een kostenefficiënte en tijdbesparende ontwikkelervaring;
 • eenvoudig onderhoud en updates voor je apps wenst;
 • uitzonderlijke prestaties van je app verwacht;
 • wereldwijde geloofwaardigheid wilt bereiken.

Toekomst van Flutter-ontwikkeling

Twee collega's werken op kantoor, kijken naar de schermen met de programmeertalen en bespreken het ontwikkelproces terwijl hun collega naast hen werkt.

Als je je nog afvraagt of Flutter-ontwikkelaars in trek zijn, hier zijn tien redenen waarom deze ontwikkelaars de toekomst zijn!

1. Eén codebasis

Flutter werkt met één codebasis, wat het hele app-ontwikkelproces een stuk eenvoudiger maakt. Dit betekent dat ontwikkelaars één code schrijven die zowel voor iOS als Android platforms gebruikt kan worden.

Door een app met Flutter te bouwen, bespaar je niet alleen tijd tijdens de ontwikkeling, maar ook tijd tot aan de marktintroductie. Een enkele codebasis vermindert ook de hoeveelheid benodigde tests en onderhoud, terwijl het de efficiëntie en productiviteit verhoogt.

2. Snellere ontwikkeling van apps

Ontwikkelaars hebben afhankelijk van de complexiteit van de app ongeveer twee tot zes maanden nodig om jouw app te ontwikkelen. Flutter's geheim voor snelle ontwikkeling is dat het op zes verschillende platformen met een enkele codebasis werkt. Bovendien kunnen de diverse widget-componenten gemakkelijk worden geüpdatet en aangepast, wat bijdraagt aan de algehele efficiëntie.

3. Kostenverlaging bij app-ontwikkeling

Naast tijdsbesparing verlaagt Flutter ook de kosten voor app-ontwikkeling. Hoe? Nou, in plaats van drie verschillende ontwikkelaars in te huren voor drie verschillende platformen, doet één Flutter-ontwikkelaar al dat werk alleen.

Hoewel de kosten afhangen van veel factoren, blijft het een goedkopere optie dan het inhuren van een ontwikkelaar voor native apps. Terwijl een ontwikkelaar voor native apps in de VS ongeveer 70 dollar per uur kan kosten, kost een Flutter-ontwikkelaar ongeveer 45 dollar. Kortom - de Flutter-app kost je 30% minder dan het maken van twee native apps. Dit is een fantastische optie, vooral als je een start-up bent.

4. Onbeperkte widgets

Een grafische weergave van de ontwikkeling van mobiele apps met UX- en UI-ontwerp.

Flutter omvat een ongelofelijke selectie van widgets voor de gebruikersinterface van je app. En het beste deel is dat al deze widgets gemakkelijk aan te passen en herbruikbaar zijn.

5. Uitzonderlijke prestaties

Flutter staat bekend om zijn ongelofelijke prestaties en het vermogen om het vrij snel onder de knie te krijgen. Dankzij de programmeertaal Dart biedt het een hoge framerate.

Deze aanpak stelt ontwikkelaars in staat een breder publiek te bereiken zonder significante kosten. Het vermindert ook de tijd die nodig is voor ontwikkeling in vergelijking met het ontwikkelen van aparte apps voor elk platform.

6. Hot-Reload functie

De Hot-Reload functie is nog een geweldige eigenschap van het Flutter-framework. Het stelt je ontwikkelaar in staat om direct wijzigingen aan je app aan te brengen en het resultaat te zien. Het is een functie die het mogelijk maakt om bijgewerkte broncode in een draaiende app te injecteren, zonder te wachten op een heropbouw of herstart van de app.

7. Perfect voor MVP's

Je kunt een Flutter-ontwikkelaar inhuren zonder een groot bureau te zijn. Als je een start-up bent met een beperkt budget en je hebt een MVP-oplossing (Minimum Viable Product) nodig, dan is Flutter je maatje.

Flutter maakt het makkelijker om MVP's te ontwikkelen en snel gebruikersfeedback te krijgen vanwege de lage ontwikkelkosten en snelle marktintroductie. Het biedt alle essentiële gereedschappen voor app-ontwikkeling. Daarnaast integreert het goed met cloudplatformen zoals Firebase en AWS, met functies als opslag, hosting, analyse en authenticatie.

Een ander voordeel is dat Flutter gebruik maakt van Dart als programmeertaal, wat gemakkelijker te leren is dan JavaScript. Bovendien elimineert Flutter de meeste platformspecifieke problemen voor ontwikkelaars, omdat het toepassingsgericht en niet platformgericht is.

8. Groeiende Flutter-community

Drie collega's die samenwerken op kantoor kijken naar het computerscherm en kletsen.

De Flutter-community groeit dagelijks. Bijvoorbeeld, in januari 2021 werd Flutter de populairste repository op GitHub met meer dan 110.000 sterren, en heeft daarmee React Native overtroffen.

Steeds meer ontwikkelaars gebruiken Flutter en dragen bij aan de verdere ontwikkeling door extra widgets, plugins en pakketten te creëren. Dit betekent dat Flutter continu zijn capaciteiten uitbreidt en verbetert.

Daarnaast heeft Flutter een grote ontwikkelaarsgemeenschap die actief informatie en best practices deelt, ondersteuning biedt en helpt bij het creëren van nieuwe functies. Dit bevordert een collaboratieve sfeer en stelt ontwikkelaars in staat om van elkaar te leren, wat uiteindelijk het framework verrijkt.

9. Geautomatiseerd testen

Het testen van applicaties kost tijd en geld. Je kunt dit proces echter vereenvoudigen en vergemakkelijken door Flutter als platform voor cross-platform app-ontwikkeling te gebruiken. Bovendien maakt het geautomatiseerde testen dat Flutter biedt, het voor ontwikkelaars mogelijk om snel de bruikbaarheid, functionaliteit en gebruikersinterface van de app te valideren.

Experts voeren geautomatiseerde tests uit in verschillende categorieën, terwijl ze de functionaliteit van de app en de snelheid van foutoplossing behouden. Deze testcategorieën omvatten unit-, widget- en integratietests.

Waarom is Flutter de toekomst van mobiele app-ontwikkeling?

Een man houdt een vel papier vast waarop drie verschillende UI/UX-ontwerpen te zien zijn.

Naast de eerder genoemde redenen waarom je een Flutter-ontwikkelaar zou moeten inhuren en kiezen, zijn er enkele factoren die direct de redenen beïnvloeden waarom Flutter de toekomst van mobiele app-ontwikkeling is:

 • Groeiende vraag naar cross-platform frameworks - Flutter is een geweldige optie voor bedrijven en ontwikkelaars die op zoek zijn naar methoden om een breder publiek te bereiken. Bovendien verlaagt het de ontwikkelingskosten, aangezien het de creatie van apps voor veel platformen met één enkele codebasis mogelijk maakt.
 • Belang van mobiele widgets - De rol van widgets wordt steeds belangrijker naarmate de markt voor de ontwikkeling van mobiele apps groeit. Dit maakt Flutter een uitstekende keuze voor ontwikkelaars die creatieve en esthetisch aantrekkelijke apps willen maken.
 • Vraag naar de programmeertaal Dart - Dart wint aan populariteit vanwege zijn eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Daarom kiezen steeds meer ontwikkelaars voor Flutter.
 • Hoge groei van de Flutter-community - De Flutter-community breidt snel uit en draagt bij aan de vooruitgang van het framework. Met meer ontwikkelaars die bijdragen aan Flutter, worden extra functies, gereedschappen en bibliotheken geïntroduceerd, wat Flutter krachtiger en aanpasbaarder maakt.
 • Opkomst van het Internet der Dingen (IoT) - Met een toenemend aantal IoT-apparaten stijgt ook de behoefte aan applicatieontwikkelaars die apps kunnen maken die met deze apparaten kunnen interageren. De compatibiliteit van Flutter met talrijke apparaten en platforms maakt het ideaal voor dit soort applicatieontwikkeling.

Conclusie

Als je twijfelt of je een Flutter-ontwikkelaar moet inhuren, hier is je antwoord. Als je wilt besparen op tijd en kosten voor het maken van je app, met top prestaties en snelle marktintroductie, kies dan voor Flutter.

Zijn community groeit met de minuut, met constante updates, ondersteuning en nieuwe praktijken. De toekomst van Flutter-ontwikkeling is hier, en het is zo in trek dat het niet kleiner wordt, maar dagelijks groter.

You may also like

Icon call to action

For developers

Let us help you land a long-term job with some of the world's most exciting companies. Get ready for your dream career - it all starts here!

arrow right

Access talent

Arrow slide
arrow rightArrow slide