Software engineering

Hoe lang duurt het om Flutter te leren?

Leer hoe je Flutter onder de knie krijgt, het belang ervan in 2023 en waarom het ideaal is voor app-ontwikkeling. Onze gids helpt je van beginner tot professional.

9 mei 2024.

5 minuten om te lezen

a man

Hoe lang duurt het om Flutter te leren?

Een jonge ontwikkelaar zit daar en schrijft code.

De tijd die nodig is om Flutter te leren, hangt af van je eerdere programmeerervaring, je leerstijl en je tempo. Terwijl sommige mensen het in slechts een maand kunnen leren, hebben anderen minstens drie maanden nodig.

In deze blog – hoe lang duurt het om Flutter te leren – zullen we bespreken of het de moeite waard is om Flutter te leren en manieren voorstellen hoe je het ook als beginner kunt beheersen. We zullen ook meer vertellen over dit framework, het belang ervan en de populariteit ervan.

Is het moeilijk om Flutter te leren?

Het Flutter-framework is gemakkelijk te leren en te beheersen. Meer specifiek, het is veel gemakkelijker dan andere frameworks, inclusief React Native. Zelfs als je nog nooit eerder met Flutter hebt geprogrammeerd, zul je het snel onder de knie krijgen. Bijvoorbeeld, de uitgebreide widgetbibliotheek van Flutter maakt het gemakkelijker om apps te maken zonder complexe code te hoeven schrijven.

De populariteit van Flutter groeit dagelijks. Dit komt door zijn flexibiliteit om snel apps te ontwikkelen en de eenvoud van het leren van de taal. Je kunt Flutter leren via online cursussen door video's te bekijken, documentatie en blogs te lezen en te oefenen met voorbeelden.

Hoe lang duurt het om de basis van Flutter te leren?

Met een goede online cursus en zonder voorkennis kun je de basis van Flutter in 7 dagen leren. Dat zijn echter slechts de basisprincipes. Voor een diepgaandere kennis heb je minstens een maand nodig als je al enige programmeerkennis hebt.

Sommige mensen met voorkennis en ervaring kunnen Flutter in enkele weken leren. Anderen, die geen ervaring hebben, hebben een paar maanden nodig. Volgens veelgestelde vragen kan het leren van Dart – de programmeertaal van Flutter – en Flutter zelf ongeveer drie maanden duren als je wekelijks ongeveer 20 uur investeert.

Is het de moeite waard om Flutter in 2023 te leren?

 Twee collega's zitten in een kantoor naast een andere collega en bespreken hun werk.

Ja, het is de moeite waard om Flutter te leren en de toekomst van Flutter-ontwikkeling is al hier. Dit komt omdat veel bedrijven constant op zoek zijn naar dergelijke ontwikkelaars. Flutter is een open-source programmeerhulpmiddel dat je in staat stelt om apps te maken met een enkele code en op meerdere platforms te draaien.

Op deze manier besparen bedrijven veel op hun budget en ook tijd. Je kunt mobiele applicaties maken voor Android en iOS, maar ook voor pc's zoals Mac, Windows, Linux en zelfs hybride webapplicaties.

Als je nieuw bent in mobiele ontwikkeling, is Flutter een uitstekend startpunt. Het biedt een snelle, spannende en moderne benadering voor het maken van mobiele apps. Als je daarentegen een ervaren ontwikkelaar bent, heb je nog een interessant gereedschap om uit te proberen.

Zijn Flutter-ontwikkelaars in trek?

Ja, Flutter is erg in trek vanwege zijn ongelooflijke voordelen. Deze omvatten:

  • Verkorte ontwikkelingstijd;
  • Gereduceerde ontwikkelingskosten;
  • Een enkele code voor verschillende platforms;
  • Minder tijd en middelen nodig voor tests;
  • Snellere markttoetreding;
  • Hot Reload-optie.

Volgens recente studies gebruikt ongeveer een derde van de mobiele ontwikkelaars platformoverschrijdende frameworks. Daarom is de populariteit van Flutter onbetwistbaar en wordt verwacht dat deze in 2023 nog verder zal groeien.

Hoe begin je met het leren van Flutter?

Hier zijn enkele basisstappen om te beginnen met het leren van Flutter.

Flutter installeren

Voordat je begint met het leren van Flutter, moet je de Flutter SDK op je pc installeren. SDK staat voor Software Development Kit - een pakket van verschillende tools.

Op het moment van schrijven – mei 2023 – ondersteunt Flutter twee geïntegreerde ontwikkelomgevingen (IDEs). Een IDE is een softwaretoepassing die ontwikkelaars helpt efficiënt softwarecode te schrijven.

1. Android Studio

Als je Android Studio of IntelliJ IDE al op je pc hebt geïnstalleerd, kun je de Dart- en Flutter-plugins en het Flutter SDK installeren en dan ben je klaar om te beginnen.

2. VS Code

VS Code, of Visual Studio Code, is een lichte en snelle editor die ook uitstekend geschikt is voor het ontwikkelen van Flutter- en webapplicaties. Als je Flutter-apps wilt maken met Visual Studio Code, moet je eerst de Dart- en Flutter SDK-extensies uit de VS Code Markt installeren en vervolgens je SDK configureren.

Begin met het leren van Flutter

Twee collega's kijken naar papieren en het computerscherm, bespreken strategieën.‍

Als je bij een bedrijf wilt werken dat een Flutter-ontwikkelaar wil inhuren, zorg er dan voor dat je de benodigde kennis hebt. Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende manieren om Flutter te leren, die we nu één voor één zullen doornemen.

Leer Flutter via online cursussen

Platformen voor online cursussen kunnen een echte tijdsbesparing zijn. Dergelijke platformen bieden verschillende soorten leerinhoud voor absolute beginners tot professionele programmeurs. Deze cursussen duren meestal enkele weken, worden door topdocenten in dit veld gemaakt en zijn aangepast aan je eigen leertempo.

Deze online cursussen zijn meestal gratis, maar sommige vereisen een vergoeding. De betaalde cursussen bieden gewoonlijk een certificaat bij voltooiing. De beste online cursussen voor Flutter vind je op onderwijsplatformen zoals:

Leer Flutter door video's te kijken

Naast video's uit online cursussen zijn er veel video's op YouTube die je kunnen helpen bij het leerproces.

Er zijn meerdere geweldige kanalen voor het leren van Flutter, waaronder:

Flutter Course for Beginners

Dit is een uitstekende tutorial voor beginners en totale nieuwkomers in programmeren. De cursusleider legt alles zeer grondig uit, en de structuur van de cursus is heel natuurlijk. De video is onderverdeeld in secties, zodat je altijd kunt pauzeren zonder het overzicht te verliezen.

Flutter Widget of the Week

Widget van de Week is een serie korte, geanimeerde clips die elke week een ander widget uit het Flutter SDK benadrukken.

Flutter in Focus

Flutter in Focus is een andere videoserie op YouTube met minder dan 10 minuten filmmateriaal per aflevering. Het Flutter-team maakt fantastische lessen om zowel basis- als geavanceerde Flutter-concepten te beheersen.

The Boring Flutter Development Show

Dit is nog een geweldige, wekelijkse show. Waarom? Omdat het team de Flutter-app live in hun video's ontwikkelt, zodat je elke stap van hun voortgang kunt volgen.

Leer Flutter door voorbeelden

Voorbeelden zijn de belangrijkste documentatie die Flutter momenteel biedt. Je vindt een zeer nauwkeurig en duidelijk voorbeeld van Flutter op de volgende platforms:

Leer Flutter door documentatie te lezen

Twee collega's in een open kantoorruimte leren over programmeren.

Begin met het leren uit de documentatie als je lezen prefereert boven kijken en luisteren. Het wordt aanbevolen om uit de officiële documentatie te leren in plaats van uit niet-geverifieerde bronnen.

De officiële documentatie van Flutter is vrij duidelijk en bondig. Hier zijn enkele onderdelen ervan:

  1. Layout creation: Begin met Flutter door een eenvoudige layout te maken.
  2. Flutter Cookbook: Eenvoudige Flutter-voorbeelden met korte uitleg, ideaal om Flutter praktisch te leren.
  3. Flutter Animations: Nadat je de layout en het kookboek hebt beheerst, wordt het tijd om te ontdekken hoe Flutter-animaties werken.
  4. Flutter State Management: State management is een geavanceerder onderwerp in Flutter, waarbij een widget de staat van een ander beheert. Tegenwoordig gebeurt dit vooral met de bibliotheken Provider en BLoC.

Conclusie

Flutter is een open-source framework dat steeds populairder wordt. Veel bedrijven zoeken nu om verschillende redenen naar Flutter-ontwikkelaars. Een daarvan is de reductie van tijd en kosten.

Als je een beginner bent en wilt beginnen met programmeren, is Flutter perfect voor jou. Naast de hoge vraag is het ook relatief gemakkelijk te leren voor beginners. Hoe lang duurt het om Flutter te leren – ongeveer een maand voor gevorderde studenten, tot een paar maanden voor beginners. Voor meer gedetailleerde informatie, bekijk onze blog waar we alles uitleggen, inclusief de leerstappen!

You may also like

Icon call to action

For developers

Let us help you land a long-term job with some of the world's most exciting companies. Get ready for your dream career - it all starts here!

arrow right

Access talent

Arrow slide
arrow rightArrow slide