Software engineering

Zijn Flutter ontwikkelaars in trek?

Ontdek de toenemende vraag naar Flutter-ontwikkelaars en begrijp waarom ze waardevol zijn voor de ontwikkeling van cross-platform mobiele apps. Krijg inzicht in de voordelen van Flutter, de leercurve en de vergelijking met React Native. Ontdek waarom je zou moeten overwegen om een Flutter-ontwikkelaar in te huren.

Juli 10, 2023

3 minuut

a man

Zijn Flutter ontwikkelaars in trek?

Een lachende man bij het sollicitatiegesprek op kantoor, handen schudden met zijn toekomstige baas, de deal bezegelen en contract op een zonnige dag.

In de zee van vele verschillende beschikbare frameworks vragen velen zich nog steeds af of Flutter ontwikkelaars in trek zijn. Ondanks dat het nog een nieuw framework is, is het zeer gewild vanwege de mogelijkheid voor cross platform ontwikkeling.

De toekomst van Flutter ontwikkeling is hier, omdat de vraag naar ervaren en getalenteerde ontwikkelaars de afgelopen jaren is toegenomen, met name in de mobiele app sector. En we weten allemaal dat mobiele apps de toekomst zijn. Deze toename in vraag is direct gekoppeld aan de voordelen van werken met Flutter.

Is Flutter nog steeds in trek?

In de afgelopen paar jaar is de behoefte aan Flutter ontwikkelaars snel gegroeid vanwege de vele voordelen. Dit is het meest zichtbaar in de markt voor mobiele app ontwikkeling, omdat ontwikkelaars een enkele codebase gebruiken om cross platform apps te maken.

Cross platform apps zijn apps die ontwikkelaars maken met een enkele codebase die herbruikbaar is en compatibel is met andere platformen op je smartphone, laptop, pc of tv. Dit betekent dat je geen andere ontwikkelaar hoeft in te huren om dezelfde app voor verschillende apparaten en besturingssystemen te maken. Flutter kan dit allemaal!

Dus als je je afvraagt of Flutter nog steeds in trek is, kunnen we zeggen dat de populariteit ervan elke dag groeit! Naast de uitstekende compatibiliteit van Flutter met mobiele apps, is de vraag naar experts op dit gebied onder ontwikkelaars het hoogst. Dit komt omdat het gemakkelijk te leren is, in tegenstelling tot React Native, snelgroeiende gemeenschappen heeft en zeer voordelig is om te implementeren in grootschalige ondernemingen. 

Waarom is Flutter zo populair?

Een ontwikkelaar die thuis of op kantoor in een comfortabele stoel zit, zijn laptop op schoot houdt, werkt, ontwikkelt en schrijft in een programmeertaal.

Er zijn verschillende redenen waarom Flutter zo populair is. Hier zijn de belangrijkste:

Single Codebase Platform

Flutter is een platform met een enkele codebase. Dit betekent dat je ontwikkelaar één app kan maken met een enkele codebase die compatibel is met verschillende besturingssystemen zoals iOS, Android, Linux, enz.

Open Source Optie

Flutter is een open source framework dat gratis te gebruiken is. Het is ontzettend efficiënt, innovatief en schaalbaar. Een van de belangrijkste voordelen van deze optie is dat het op de lange termijn geld bespaart. Dit komt door de gebruiksvriendelijkheid en unieke functies die het werkproces versnellen.

Ontwikkelaars kunnen een nieuw sjabloon vanaf nul maken of kiezen uit verschillende voorgemaakte ontwerpen. Flutter is een verzameling van diverse voordelen die gratis beschikbaar zijn voor iedereen die ze wil gebruiken.

Hot Reload Optie

Hot reload is een functie van Flutter waarmee ontwikkelaars codes kunnen wijzigen en direct de resultaten kunnen zien zonder de app opnieuw te hoeven starten. Dit stelt ontwikkelaars in staat om fouten sneller te corrigeren en hun processen beter te beheren.

Modulaire Software ontwerp

Vanwege de mogelijkheid om te compileren met behulp van native SDK's (software development kits), kan Flutter worden gebruikt om verschillende platforms te targeten. Dit maakt het hele ontwikkelproces gemakkelijker door gebruik te maken van een enkele codebase voor verschillende apparaten.

Het grootste voordeel is dat ontwikkelaars de broncode kunnen aanpassen op basis van een specifiek platform. Hierdoor werkt de software snel en soepel.

Ook app onderhoud is een groot voordeel. Ontwikkelaars hoeven de databasecompilatie slechts één keer uit te voeren voor het gebruik van meerdere apps. Dezelfde codebase werkt naadloos samen met alle bijbehorende UI componenten.

Hoe lang duurt het om Flutter te leren?

Je hebt ongeveer drie maanden nodig om Flutter met Dart te leren. De duur hangt echter af van drie dingen:

 • Je ervaring met programmeren;
 • Je leerstijl;
 • Je tempo.

Dit is belangrijk, want als je al enige ervaring hebt met programmeren, zul je Dart en Flutter eenvoudig vinden om te leren. Als je daarentegen nieuw bent in programmeren, heb je meer tijd nodig.

Maar maak je geen zorgen, zelfs als je helemaal nieuw bent. Verschillende leerplatforms, zoals YouTube tutorials en online cursussen, helpen je om gemakkelijk te leren. Deze online cursussen zijn vaak gratis en je kunt ze vinden op platforms zoals:

 • Udemy
 • Skillshare
 • Coursera
 • EdX
 • Udecity

De tijd die nodig is om Flutter te leren hangt echter niet af van welke Flutter cursussen je volgt, maar van je ervaring met programmeren. Het komt allemaal neer op hoeveel werk je erin steekt, vooral als je een beginner bent, net zoals bij elke andere activiteit.

Als je een Flutter ontwikkelaar wilt inhuren, vergeet dan niet om ze te voorzien van de nieuwste functies waar ze aan kunnen werken en hun vaardigheden kunnen verbeteren.

Is Flutter beter dan React Native?

Een grafische weergave van het UI- en UX-ontwerp van een toekomstige app, terwijl de persoon de telefoon boven het bureau en de laptop houdt.
Image by Freepik

Zowel Flutter als React Native zijn geweldige frameworks. Ze hebben allebei voor en nadelen, die hieronder te zien zijn. Over het algemeen is de indruk echter dat Flutter gemakkelijker te leren en te beheersen is.

Voordelen van Flutter

De toekomst van Flutter ontwikkeling wordt weerspiegeld in de voordelen ervan:

 • Framework rijk aan widgets;
 • Goed georganiseerde documentatie;
 • Vereist minder testen;
 • De community groeit snel;
 • Hot Reload functie;
 • Toepassingen zijn extreem snel;
 • Kan web apps maken dankzij Flutter 2;
 • Gebruik dezelfde gebruikersinterface voor verschillende apparaten;
 • Voortdurende ontwikkelingen in webontwikkeling.

Nadelen van Flutter

Net als elk framework heeft ook Flutter enkele nadelen, namelijk:

 • Beperkt aantal tools en bibliotheken;
 • Flutter is geen native framework, maar een cross platform framework.

Een niet native framework betekent dat Flutter niet specifiek is gebruikt en gebouwd voor een specifiek besturingssysteem, bijvoorbeeld iOS. Het is eerder cross platform, wat betekent dat ontwikkelaars een app maken met één codebase die op verschillende platforms kan worden gebruikt.

Voordelen van React Native

React Native is een ander populair cross platform framework. Het wordt gebruikt voor het bouwen van de meest populaire sociale media apps, waaronder Facebook, Instagram, Pinterest, enz. React Native gebruikt JavaScript als programmeertaal om mobiele apps te maken voor zowel Android als iOS gebruikers.

Net als Flutter gebruikt het één codebase voor het ontwikkelen van apps. Ook dit framework heeft zijn eigen voordelen, namelijk:

 • Herbruikbaarheid van de code;
 • Gevestigde, ondersteunende community;
 • Bespaart tijd bij het testen;
 • Hot Reload functie;
 • Eén codebase voor verschillende platforms;
 • Snellere ontwikkelingssnelheid;
 • Reactjs kan in Native werken;
 • Incredible app prestaties;
 • Budgetvriendelijke ontwikkeling.

Nadelen van React Native

Als het gaat om nadelen van React Native, zijn dat:

 • Geen native framework (net als Flutter);
 • Bevat niet veel componenten;
 • Beperkt in functies en bibliotheken;
 • De gebruikersinterface van de app kan gemakkelijk worden verstoord.

Als het tijd is om een Flutter ontwikkelaar in te huren, vraag je je misschien af welke beter is, Flutter of React Native. Beide zijn vrij vergelijkbaar, zoals je kunt zien. Ze hebben bijna dezelfde voor en nadelen.

Het belangrijkste verschil is dat Flutter ontwikkelaars Dart als programmeertaal gebruiken, terwijl React Native ontwikkelaars JavaScript gebruiken. En wat betreft de ontwikkelaars is Flutter gemakkelijker te leren en te beheersen. Kortom, het is aan jou om te beslissen welke je wilt inhuren!

In conclusie

Als je een Flutter ontwikkelaar wilt inhuren, moet je het antwoord kennen op de vraag Zijn Flutter ontwikkelaars in trek? Het antwoord is eenvoudig, ja, dat zijn ze, en de behoefte aan dergelijke ontwikkelaars groeit elke dag.

Ze zijn zeer gewild vanwege de geweldige mogelijkheid om een enkele codebase op meerdere platforms te hergebruiken. Ze zijn perfect voor het ontwikkelen van mobiele apps voor alle besturingssystemen en voor iedereen die hoogwaardige gebruikersinterfaces en ervaringen wil hebben.

You may also like

Icon call to action

For developers

Let us help you land a long-term job with some of the world's most exciting companies. Get ready for your dream career - it all starts here!

arrow right

Access talent

Arrow slide
arrow rightArrow slide