Software engineering

Hoe lang duurt het om Flutter te leren?

Ontdek hoelang het duurt om Flutter te leren, de groeiende betekenis ervan in 2023 en waarom het de ideale keuze is voor app-ontwikkeling. Van beginners tot professionals, onze gids behandelt alles wat je nodig hebt om je Flutter-reis te beginnen.

Juli 10, 2023

5 minuut

a man

Hoe lang duurt het om Flutter te leren?

Een jonge man, een ontwikkelaar, zit in een donker kantoor met twee schermen op zijn bureau, schrijft in een programmeertaal, codeert en ontwikkelt.

De tijd die je nodig hebt om Flutter te leren, hangt af van je eerdere programmeerervaring, je leerstijl en je tempo. Terwijl sommige mensen het in slechts een maand kunnen doen, hebben anderen minstens drie maanden nodig.

In deze blog hoe lang duurt het om Flutter te leren, zullen we uitleggen of het de moeite waard is om Flutter te leren en manieren om het te leren, zelfs als je een beginner bent. Ook zullen we meer praten over dit framework, de betekenis ervan en de populariteit ervan.

Is het moeilijk om Flutter te leren?

Het Flutter framework is gemakkelijk te leren en te beheersen. Om precies te zijn, het is veel gemakkelijker dan andere frameworks, waaronder React Native. Zelfs als je nog nooit eerder in Flutter hebt geprogrammeerd, zul je je er op je gemak bij voelen. Bijvoorbeeld: Flutter's uitgebreide widgetbibliotheek maakt het eenvoudig om apps te maken zonder complexe code te schrijven.

Flutter's populariteit groeit elke dag. Dit komt door de flexibiliteit om snel apps te bouwen en de gemakkelijke taal om te leren. Je kunt Flutter leren door online cursussen te volgen, video's te bekijken, documentatie en blogs te lezen en te oefenen met voorbeelden.

Hoe lang duurt het om de basis van Flutter te leren?

Met een goede online cursus en geen eerdere ervaring kun je de basis van Flutter leren in 7 dagen. Maar dat is alleen de basis. Voor een grondiger begrip heb je minstens een maand nodig voor mensen met enige programmeerervaring.

Sommige mensen met eerdere programmeerkennis en ervaring kunnen Flutter in een paar weken leren. Anderen die geen enkele ervaring hebben, hebben enkele maanden nodig. Volgens veelgestelde vragen kost het ongeveer drie maanden om de programmeertaal Dart Flutter en Flutter te leren als je ongeveer 20 uur per week besteedt aan leren.

Is Flutter het waard om te leren in 2023?

Twee mannelijke collega's, ontwikkelaars en programmeurs, zittend in een helder kantoor naast een andere collega, discussiëren, chatten en leren van een computerscherm over ontwikkelen en ontwerpen.

Ja, Flutter is het waard om te leren en de toekomst van Flutter ontwikkeling is hier. Dit komt doordat de meeste bedrijven constant op zoek zijn naar zulke ontwikkelaars. Flutter is een open source programmeerontwikkelingstool waarmee je apps kunt maken met een enkele code en deze kunt uitvoeren op meerdere platforms.

Op deze manier besparen bedrijven veel op hun budget en tijd. Je kunt mobiele applicaties maken voor Android en iOS voor pc's zoals Mac, Windows, Linux en, verbazingwekkend genoeg, hybride webapplicaties.

Als je nieuw bent in de ontwikkeling van mobiele apps, is Flutter een uitstekende plek om te beginnen. Het biedt een snelle, spannende en moderne aanpak om mobiele apps te maken. Als je daarentegen een ervaren ontwikkelaar bent, heb je een andere intrigerende tool om uit te proberen.

Zijn Flutter ontwikkelaars in trek?

Ja, Flutter is zeer in trek vanwege zijn ongelooflijke voordelen, zoals:

 • Vermindering van ontwikkeltijd;
 • Verlaging van ontwikkelingskosten;
 • Enkele codebasis voor verschillende platforms;
 • Minder tijd en middelen besteed aan testen;
 • Snellere time to market;
 • Hot Reload optie.

Volgens recente studies gebruikt ongeveer een derde van de mobiele ontwikkelaars cross platform frameworks. De populariteit van Flutter is onmiskenbaar en wordt verwacht nog verder te groeien in 2023.

Hoe begin je met het leren van Flutter?

Hier zijn essentiële tips over hoe je kunt beginnen met het leren van Flutter.

Flutter installeren

Voordat je begint met het bestuderen van Flutter, moet je de Flutter SDK op je pc installeren. SDK staat voor softwareontwikkelingskit een verzameling tools in één pakket.

Op het moment van schrijven mei 2023, ondersteunt Flutter twee geïntegreerde ontwikkelomgevingen (IDE's). Een IDE is een softwaretoepassing waarmee ontwikkelaars efficiënt softwarecode kunnen maken.

 1. Android Studio

Als je Android Studio of IntelliJ IDE op je pc hebt geïnstalleerd, kun je de Dart en Flutter plug ins installeren, evenals de Flutter SDK, en ben je klaar om te beginnen.

 1. VS Code

VS Code of Visual Studio Code is een lichte en snelle editor, ook zeer geschikt voor het ontwikkelen van Flutter en webtoepassingen. Als je Flutter apps wilt maken met Visual Studio Code, moet je eerst de Dart en Flutter SDK extensies uit de VS Code markt installeren en vervolgens je SDK configureren.

Begin met het leren van Flutter

 Twee collega's, een man en een vrouw, ontwikkelaars, zittend op kantoor, aan het bureau, naast een koffiekopje, kijkend naar papieren en computerscherm, discussiërend over ontwikkelen, ontwerpen en strategieën.

Als je een bedrijf wilt vinden dat een Flutter ontwikkelaar wil inhuren, zorg er dan voor dat je de benodigde kennis hebt. Zoals we al hebben vermeld, zijn er verschillende manieren om Flutter te leren, en nu zullen we ze allemaal doornemen.

Leer Flutter door online cursussen te volgen

Platforms voor online cursussen kunnen een echte tijdbesparing zijn. Dergelijke platforms bieden verschillende soorten educatieve video's voor zowel totale beginners als professionele programmeurs. Ze duren meestal een paar weken, zijn gemaakt door de beste docenten in dat vakgebied en zijn afgestemd op je eigen leertempo.

Dergelijke online cursussen zijn meestal gratis, maar sommige vereisen een vergoeding. De betaalde cursussen bieden meestal een certificering bij voltooiing. Je kunt de beste online cursussen voor Flutter vinden op de volgende online onderwijsplatforms:

Leer Flutter door video's te bekijken

Naast de video's van online cursussen zijn er veel video's te vinden op YouTube die je kunnen helpen bij het leerproces.

Er zijn verschillende geweldige kanalen voor het leren van Flutter, waaronder:

Flutter cursus voor beginners

Dit is een uitstekende tutorial voor beginners en totale nieuwelingen in programmeren. De instructeur is zeer grondig, hij legt alles uit en de flow volgt heel natuurlijk.

De video is verdeeld in secties, zodat je gemakkelijk kunt volgen en kunt stoppen wanneer je maar wilt zonder de draad kwijt te raken.

Flutter Widget of the Week

Widget of the Week is een reeks korte, geanimeerde clips waarin verschillende widgets uit de Flutter SDK worden belicht. Ze publiceren elke week een nieuwe video, zodat je op de hoogte kunt blijven.

Flutter in Focus

Flutter in Focus is een andere videoserie over Flutter op YouTube met minder dan 10 minuten aan beeldmateriaal. Hun Flutter team creëert fantastische lessen over het beheersen van basis  en geavanceerde Flutter concepten.

The Boring Flutter Development Show

Dit is nog een geweldige wekelijkse show. Waarom? Omdat het team de Flutter app live maakt in hun video's, zodat je elke stap en hun voortgang kunt volgen.

Leer Flutter aan de hand van voorbeelden

De voorbeelden zijn de meest significante documentatie die Flutter momenteel heeft. Je kunt zeer beknopte en duidelijke voorbeelden van Flutter vinden op:

Leer Flutter door documentatie te lezen

Begin met leren vanuit de documentatie als je liever leest dan kijkt en luistert. Het wordt aanbevolen om te leren van de officiële documentatie in plaats van die welke niet geverifieerd zijn.

De officiële documentatie voor Flutter is vrij duidelijk en beknopt. Hier zijn er een paar.

 1. Opmaak maken: Je kunt beginnen met Flutter door een eenvoudige opmaak te maken.
 2. Flutter Cookbook: Eenven eenvoudige Flutter voorbeelden met korte uitleg, ideaal om Flutter praktisch te leren.
 3. Flutter animaties: Nadat je de opmaak en het Cookbook onder de knie hebt, is het tijd om te ontdekken hoe Flutter animaties werken.
 4. Flutter State Management: State management is een geavanceerder onderwerp in Flutter waarbij een widget de status van een andere widget beheert. Momenteel wordt dit voornamelijk gedaan met de provider en BLoC bibliotheken.

Conclusie

Flutter is een open source framework dat steeds populairder wordt. Veel bedrijven zoeken nu naar het inhuren van een Flutter ontwikkelaar vanwege vele redenen. Een daarvan is de verkorte tijd en kosten.

Als je een beginner bent en wilt beginnen met programmeren, is Flutter perfect voor jou. Naast de grote vraag is het redelijk eenvoudig te leren, zelfs voor beginners. Hoelang duurt het om Flutter te leren? Ongeveer een maand voor gevorderde studenten, tot een paar maanden voor beginners. Voor gedetailleerde informatie kun je onze blog doornemen, waarin we alles uitleggen, inclusief leerstappen!

You may also like

Icon call to action

For developers

Let us help you land a long-term job with some of the world's most exciting companies. Get ready for your dream career - it all starts here!

arrow right

Access talent

Arrow slide
arrow rightArrow slide