Hiring & Retention

Het ontleden van de dagelijkse rol van een Ruby on Rails ontwikkelaar

Benieuwd hoe een dag in het leven van een RoR ontwikkelaar eruitziet? We zullen de dagelijkse rol van Ruby on Rails ontwikkelaars uiteenzetten en leren hoe hun werkdag verloopt.

Augustus 15, 2023

6 minuut

a man

Het ontleden van de dagelijkse rol van een Ruby on Rails ontwikkelaar

De belangrijkste taak van een Ruby on Rails ontwikkelaar is het schrijven van efficiënte en schone code. Maar het is niet alleen dat. RoR ontwikkelaars kunnen veel rollen hebben. Ze kunnen veel dingen doen. In deze blog gaan we daar vandaag over praten. Het ontleden van de dagelijkse rol van een Ruby on Rails ontwikkelaar.

We zullen praten over hoe je een RoR ontwikkelaar kunt worden, wat je moet doen om er een te worden, en of dat een goede carrière is. We bespreken verschillende Ruby on Rails rollen en wat de dagelijkse rol is van dergelijke ontwikkelaars. Laten we beginnen.

Hoe word je een Ruby on Rails ontwikkelaar

Je kunt een Ruby on Rails ontwikkelaar worden, zelfs als je geen gerelateerde ervaring hebt. Het kost je ongeveer een jaar. Als je ervaring hebt met andere programmeertalen, kun je in 2 tot 4 maanden een RoR ontwikkelaar worden.

Je kunt naar de Universiteit van informatica gaan en een diploma behalen. Of je kunt zelfstandig leren. Doe dit door te leren via:

 • Online educatieve cursussen
 • RoR boeken
 • RoR gemeenschap
 • YouTube video's en tutorials
 • RoR podcasts

Het beste wat je kunt doen, is al deze leermethoden combineren. Elk heeft zijn eigen voordelen. Je wilt beginnen met het leren van de basis van enkele noodzakelijke programmeertalen, zoals CSS en HTML.

Daarna wil je de Ruby programmeertaal en RoR zelf leren kennen. Leer op je eigen tempo. Wees niet bang om te experimenteren en fouten te maken. Het hoort allemaal bij de leercurve. Voor praktische tips, bekijk onze blog over hoe je een Ruby on Rails ontwikkelaar kunt worden.

Wat moet je doen om een Ruby on Rails ontwikkelaar te worden?

Veel Ruby on Rails ontwikkelaars hebben een bachelor diploma in informatica. Maar velen van hen hebben ook een diploma in een verwante sector. Dit is meestal een database wetenschap en programmeervaardigheid in objectgeoriënteerde programmeertalen zoals Python. Sommigen hebben een achtergrond in testen, zoals software QA of ontwikkeling.

Maar je hoeft niet per se een diploma te hebben. Je kunt ook een zelfstandige ontwikkelaar zijn. Deze ontwikkelaars hebben kennis van Ruby, HTML en CSS programmeertalen.

Ze zijn ervaren in het Ruby on Rails framework. Deze ontwikkelaars kunnen efficiënte code ontwerpen, schrijven, testen en onderhouden. Bovendien hebben veel RoR ontwikkelaars kennis van databases zoals SQL, PostgreSQL en MySQL.

Is Ruby on Rails goed voor een carrière?

Ja, Ruby on Rails is een geweldige carrièrekeuze. Om precies te zijn, is het zeer lucratief. Volgens Stack Overflow is Ruby de vierde bestbetaalde technologie in 2023. Ook verwacht het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics een groei van 25% in het arbeidsmarktperspectief voor Ruby on Rails ontwikkelaars. Dit toont aan dat het vakgebied van Ruby on Rails een uitstekende groeiverhouding heeft. Deze cijfers maken het een zeer aantrekkelijke carrièrekeuze.

Wat maakt Ruby on Rails zo populair?

Ruby on Rails is een van de meest efficiënte frameworks. Het is ook zeer gemakkelijk te leren. Dit komt doordat het een ontwikkelingsbenadering gebruikt die herhaling van code vermijdt. Dit stelt ontwikkelaars in staat om tijd te besparen door zich te concentreren op het bouwen van nieuwe code. Dit resulteert in efficiënte code die eenvoudig te beheren en te onderhouden is.

Veel bedrijven in verschillende sectoren gebruiken Ruby on Rails, waaronder bedrijven als Airbnb, GitHub en Shopify. Ontwikkelaars zijn dol op het framework omdat het repetitieve taken verwijdert en vereenvoudigt. Hierdoor is programmeren minder saai en tijdrovend.

Is een carrière in Ruby on Rails ontwikkeling nog steeds in grote vraag?

Ja, Ruby on Rails ontwikkelaars zijn zeer gewild. Dat blijkt uit hun lucratieve salarissen. Hoewel RoR niet in de top 10 van meest populaire frameworks staat, is er nog steeds veel vraag naar. Volgens Stack Overflow is de programmeertaal Ruby de 16e meest populaire taal.

Het Ruby on Rails framework stond op de 18e plaats van de 34 meest populaire webframeworks en technologieën in dezelfde enquête. Deze cijfers geven aan dat RoR nog steeds zeer in trek is. Een groot aantal bedrijven maakt ook gebruik van dit framework.

Gangbare functietitels voor Ruby on Rails

Als je een Ruby on Rails ontwikkelaar wilt inhuren of wilt worden, moet je weten welke rollen dergelijke ontwikkelaars kunnen hebben. Dit zijn de meest gangbare functietitels voor Ruby on Rails.

Web of softwareontwikkelaars

Gebruik RoR om web of software apps te maken. Deze ontwikkelaars kunnen full stack werk doen, inclusief back end en front end. Maar ze concentreren zich meer op back end werk. Ze schrijven code die schoon, onderhoudsvriendelijk en efficiënt is. Ze werken samen met front end ontwikkelaars.

Back end ontwikkelaar

Je kunt een back end ontwikkelaar worden als je het Ruby on Rails framework leert. Een backend softwareontwikkelaar ontwikkelt de databases, bibliotheken en logica van de app. Deze ontwikkelaars kunnen naast RoR ook andere frameworks en talen gebruiken. Dit zal de schaalbaarheid van de app die je maakt vergroten.

Serverontwikkelaar

Ruby on Rails is zeer veelzijdig. Je kunt ook een serverontwikkelaar worden. Als je in deze functie wilt werken, is jouw taak om:

 • Databaseservers en procedures configureren
 • Databaseservers en procedures beheren
 • Systeem en prestaties monitoren

Dit doe je zodat jouw product de beste prestaties, beschikbaarheid en beveiliging heeft. Als serverontwikkelaar ben je ook verantwoordelijk voor:

 • Analyseren;
 • Problemen oplossen en verhelpen;
 • Efficiënte oplossingen bieden.

Full stack software engineer

Als RoR full stack ontwikkelaar doe je zowel het back end als het front end gedeelte van de ontwikkeling. Je kunt een hele website of app zelfstandig bouwen. Dit doe je zonder de hulp van andere ontwikkelaars of teamleden. Dit betekent echter niet dat je niet met hen zult samenwerken. Je bent verantwoordelijk voor het creëren van platformen voor online en mobiele technologie apps.

Projectmanager

Je zult als RoR projectmanager de voortgang van het project volgen. Je zult ook goed geplande updates leveren. Deze updates hebben de vorm van mijlpalen en opleveringen. Je zult samenwerken en communiceren met alle medewerkers en teams. Je zult ook:

 • Je teamgenoten aanmoedigen;
 • Problemen identificeren;
 • Oplossingen vinden;
 • Effectieve verbeteringen aanbrengen.

Zodra je besluit om een RoR ontwikkelaar te worden, wees dan klaar om zeer creatief te zijn. Er zijn veel banen om uit te kiezen. Probeer erachter te komen welke het beste bij je past door de carrière van een Ruby on Rails ontwikkelaar te verkennen.

De dagelijkse rol van een Ruby on Rails ontwikkelaar uiteengerafeld

Ruby ontwikkelaars creëren server side webapp logica. Ze doen dit door gebruik te maken van het Rails framework. Ze combineren ook het werk van front end ontwikkelaars en verbinden de apps waaraan ze werken met andere online diensten. Ruby on Rails ontwikkelaars werken doorgaans dagelijks samen met:

 • Front end ontwikkelaars;
 • Kwaliteitsborgingsingenieurs;
 • Back end ontwikkelaars;
 • Projectmanagers;
 • En soms een Scrum Master.

Ze leveren functionele webapplicaties en websites voor klanten, zoals:

 • Technologiebedrijven;
 • Webdiensten;
 • Mediaorganisaties;
 • Handelaars en vele anderen.

Ruby on Rails ontwikkelaars kunnen werken als fulltime ontwikkelaars of parttime ontwikkelaars. Ze kunnen werken als:

 • Freelancers;
 • Onsite ontwikkelaars;
 • Op afstand.

Aangezien ze verschillende titels kunnen hebben, voeren ze verschillende taken uit. Maar over het algemeen doen Ruby on Rails ontwikkelaars het volgende:

 • Deelnemen aan teamvergaderingen;
 • Schone en onderhoudsvriendelijke code schrijven;
 • Hun code testen en debuggen;
 • E-mails beantwoorden;
 • Bugrapporten of feedback van kwaliteitsborging onderzoeken;
 • Wijzigingen aanbrengen of pull verzoeken verzenden;
 • Functies ontwikkelen.

Nu je op de hoogte bent van de basisrollen en verantwoordelijkheden, laten we eens kijken hoe een werkdag van een Ruby on Rails ontwikkelaar verloopt. Laten we de dagelijkse rol van een Ruby on Rails ontwikkelaar uiteenrafelen.

Dagelijkse verantwoordelijkheden van een RoR ontwikkelaar

De werkdag voor RoR ontwikkelaars begint meestal rond 9.00 uur. Het eerste wat ze doen, is hun e-mails op hun laptops controleren. Kijken of er die dag vergaderingen zijn en vervolgens doorgaan naar het QA gedeelte. Als er rapporten zijn, zoals bugs of constructieve feedback, gaan ze daarmee aan de slag. Meestal zijn er kleine bugs die je moet oplossen.

11.00 uur - Na ongeveer een uur of twee e-mails te hebben gecontroleerd, bugs te hebben opgelost en de feedback te hebben gelezen, gaan ontwikkelaars over op grotere problemen. Dit zijn meestal problemen die meer tijd nodig hebben voor debugging.

12.00 uur - Meer debugging, pull verzoeken en samenwerking met andere ontwikkelaars en teamleden. Dit impliceert meestal enkele bugs die niet zo groot zijn en in minder tijd kunnen worden opgelost.

13.00 uur - Tijd voor de lunch. Dit is het moment waarop je kunt lunchen, persoonlijke telefoontjes kunt plegen en met je collega's kunt praten.

14.00 tot 17.00 uur - Na een pauze is het tijd om te werken aan:

 • Nieuwe functies;
 • Updates;
 • Indienen van pull verzoeken;
 • Oude pull verzoeken sluiten;
 • Het ontwikkelen van testchecklists voor de kwaliteitsborging;
 • Snacks verzamelen op regelmatige tijdstippen.

Een half uur voor het einde van je werkdag plan je je agenda voor de volgende dag. Kijk wat je nog meer moet doen deze week. Pas wat plannen aan als het beter is voor je workflow.

Onthoud, deze tijdsindeling en werkzaamheden kunnen variëren. Voor sommige ontwikkelaars begint de werkdag om 7.00 uur, terwijl anderen hun werkdag om 12.00 uur beginnen. Dit hangt af van je baan. Ook zal je workflow afhangen van je prioriteiten, taken en verantwoordelijkheden. Dit is een algemene tijdsindeling en taken die RoR ontwikkelaars dagelijks tegenkomen.

Ter conclusie

Als je je ooit afvraagt wat de dagelijkse rol is van een Ruby on Rails ontwikkelaar, weet je het nu. Maar hun taken en verplichtingen zullen afhangen van hun rol. Dus hun workflow en dagelijkse taken kunnen variëren en anders zijn. Maar over het algemeen zijn ze vergelijkbaar en zeer met elkaar verbonden.

You may also like

Icon call to action

For developers

Let us help you land a long-term job with some of the world's most exciting companies. Get ready for your dream career - it all starts here!

arrow right

Access talent

Arrow slide
arrow rightArrow slide