Hiring & Retention

Freelancen als Python-ontwikkelaar

Heb je hulp nodig met je bedrijf?

Neem contact op met een van onze zakelijke groei-experts. Het is volledig gratis en heeft veel mensen zoals jij geholpen om uit te vinden hoe je je bedrijf effectiever kunt uitbreiden zonder kostbare fouten te maken.

Boek hier een tijd die voor jou werkt

Begin met freelancen als Python-ontwikkelaar met onze praktische gids.

15 mei 2024.

8 minuten

a man

Freelancen als Python-ontwikkelaar

 Een freelancer staat met haar laptop in de woonkamer en glimlacht.

Als ontwikkelaar heb je veel mogelijkheden. Je kunt werken bij geweldige IT-bedrijven, vanuit huis werken en zelfs je eigen baas zijn. Hoe? Door te freelancen als Python-ontwikkelaar.

Werken als freelancer biedt tal van voordelen. Je kunt je eigen werktijden en uurtarief bepalen en kiezen met wie je wilt samenwerken. In dit artikel bespreken we nog meer voordelen van freelancen als Python-ontwikkelaar. We leggen ook uit hoe je Python-ontwikkelaar wordt en helpen je op weg naar een carrière als freelancer.

Hoe word je Python-ontwikkelaar?

Je kunt ook zonder ervaring Python-ontwikkelaar worden. Als je al ervaring hebt met een andere programmeertaal, wordt de overgang nog makkelijker. Python is een van de eenvoudigste programmeertalen voor beginners en tegelijkertijd een van de populairste.

Het duurt ongeveer 2 tot 6 maanden om de basis van Python te leren. Maar al na een paar minuten kun je genoeg leren om je eerste kleine programma te maken. Het kan echter maanden of zelfs jaren duren om de uitgebreide bibliotheek van Python volledig te beheersen. Als je datawetenschapper wilt worden, kan dit tussen de vier en twaalf maanden duren. In deze periode verwerf je genoeg kennis van Python om met je zoektocht naar een baan te beginnen.

Bepaal wat voor soort Python-ontwikkelaar je wilt zijn. Begin dan met het leren van de basis en het uitbreiden van je programmeervaardigheden. Verken Python-frameworks, lees programmeerboeken en breid je kennis uit. Vergeet niet om je aan te sluiten bij de Python-gemeenschap. Lees ons artikel om precies te weten te komen hoe je Python-ontwikkelaar kunt worden.

Wat doet een Python-ontwikkelaar?

Een man zit aan een tafel, kijkt in de camera en glimlacht terwijl hij op zijn laptop werkt.

Python is een programmeertaal. Het is erg populair en gemakkelijk te leren. Veel bekende bedrijven gebruiken deze programmeertaal. Deze ontwikkelaars kunnen mobiele apps, webapplicaties en games ontwikkelen. Maar ze kunnen ook:

 • Kwantitatieve analyses uitvoeren;
 • Kunstmatige intelligentie (AI);
 • Machine learning (ML);
 • Data-analyse en -visualisatie.

Python-ontwikkelaars kunnen aan verschillende projecten werken, van zeer complex tot heel eenvoudig. Ze:

 • Schrijven code die taken automatiseert;
 • Ontwerpen en ontwikkelen computerapplicaties;
 • Ontwerpen en ontwikkelen mobiele applicaties;
 • Voeren foutdetectie en -correctie uit;
 • Verhogen de efficiëntie;
 • Verbeteren de gebruikerservaring.

Kan ik als Python-freelancer geld verdienen?

Ja, als Python-freelancer kun je goed verdienen. Het lid worden van een freelance platform stelt je in staat om geld te verdienen. Freelancen biedt geweldige ervaringen. Het geeft je het gevoel dat je iets bijzonders en waardevols doet. Freelancen is vergelijkbaar met een afstandsjob als Python-ontwikkelaar, maar dan ben je je eigen baas.

Je kunt je freelance carrière starten door een profiel aan te maken op enkele freelance websites. Populaire websites zijn Fiverr, Upwork en Freelancer.

Hoeveel verdienen freelance Python-ontwikkelaars?

Het salaris hangt af van verschillende factoren: de locatie van de ontwikkelaar, zijn ervaring en de complexiteit van het project. Volgens Glassdoor ligt het gemiddelde jaarsalaris van een freelance Python-ontwikkelaar tussen de € 99.000 en € 164.000.

Volgens ZipRecruiter liggen de salarissen van Python-freelancers in de VS tussen de € 79.000 en € 128.500. Professionele ontwikkelaars met de hoogste verdienstratio's verdienen jaarlijks € 163.500.

Volgens PayScale bedraagt het gemiddelde uurtarief van een Python-freelancer € 31.42.

Hier zijn enkele schattingen van het gemiddelde salaris van Python-freelancers volgens freelance websites:

 • Uurtarief in de VS voor een beginner: € 28.5.
 • Uurtarief in de VS voor een ervaren ontwikkelaar: € 50.

Waar kun je het beste beginnen als Python-freelancer?

Er zijn verschillende platforms om je avontuur als Python-freelancer te starten. Daarnaast kun je waardevolle bedrijfs- en programmeerervaring opdoen.

Als je toekomstige concurrentie wilt vermijden, kun je beter onafhankelijk van deze platforms worden. Je kunt ook getuigenissen verzamelen die je helpen meer klanten binnen te halen en zelfs je eigen bedrijf op te zetten. Deze platforms zijn ideaal voor beginners. Hier zijn de belangrijkste:

Fiverr

Fiverr begon als een marktplaats waar je kleine diensten voor vijf dollar kon kopen en verkopen. Door de groeiende populariteit is het uitgegroeid tot een freelance-marktplaats. Tegenwoordig verdienen verkopers op dit platform zes-cijferige salarissen.

Er zijn klussen voor een paar dollar, maar ook freelancers die een fortuin verdienen. Dergelijke salarissen worden vooral gevonden in de gebieden van ontwikkeling, machine learning en data-analyse.

Upwork

Upwork is een ander geweldig freelance-platform. De focus ligt hier op kwaliteit. Dit komt de klanten ten goede, omdat het de voltooiing van hun opdrachten zonder kwaliteitsverlies garandeert.

Het solliciteren op Upwork is veeleisender, omdat het Upwork-team vaak nieuwe profielen afwijst. Ze willen ervoor zorgen dat alleen klanten die zeker zijn van hun freelance-werk, diensten op hun platform kunnen aanbieden. Dit betekent ook minder concurrentie en geen aanbiedingen van mindere kwaliteit.

Toptal

Een ander hoogwaardig freelance-platform. De aanmelding hier vereist veel werk. Maar als je wordt toegelaten, kun je de beste uurtarieven verdienen. Je kunt 100 € per uur of meer verdienen. Bovendien is er minder concurrentie en een ondersteunend netwerk. Je hebt ook direct contact met het Toptal-personeel.

Om lid te worden van Toptal moet je een reeks toetsen doorstaan. Deze omvatten:

 • Taaltests;
 • Vaardigheidsbeoordelingen;
 • Een live screening;
 • Testprojecten.

Freelancen als Python-ontwikkelaar

Een freelancer lacht naar de camera terwijl hij thuis werkt.

Als je je carrière als Python-ontwikkelaar wilt beginnen maar niet weet hoe, zijn wij hier om je te helpen.

Hoe word je een freelance Python-ontwikkelaar?

Nu we hebben gezien hoeveel freelancers verdienen, kijken we hoe je je freelance carrière kunt starten. Volg de volgende tips.

Basiskennis van Python

Voordat je als Python-freelancer begint, moet je de basis van Python begrijpen. Wat heb je aan freelancen als je niet eens Python-code kunt schrijven?

Voordat je aan projecten begint, moet je 10-20 uur besteden aan het leren. Dit helpt je om je basiskennis van Python te verwerven. Je leert een vaardigheid die goed betaalt, dus dit is geen grote tijdsinvestering. In 20 uur kun je veel leren als je het goed aanpakt.

Gelukkig zijn er veel beschikbare bronnen. Van online YouTube-video's tot bootcamps. Hier zijn er een paar om je op weg te helpen:

Online cursussen:

Maak een Freelancer-profiel aan

Begin je avontuur in freelancen als Python-ontwikkelaar met freelance-platforms. Deze platforms helpen je om je eigen freelance business op te bouwen. Enkele van de populairste platforms zijn:

 • Upwork
 • Fiverr
 • Freelancer

Sommige platforms zullen je profiel grondig controleren. Dit betekent dat het aanmelden wat tijd kan kosten, omdat deze platforms dagelijks duizenden aanmeldingen ontvangen. Om een bepaalde kwaliteit van dienstverlening te garanderen, moeten ze selectief zijn.

Daarnaast hebben deze platforms ook hun eigen belastingbeleid. Voordat je een profiel aanmaakt op je gekozen platform, moet je je vertrouwd maken met hun werkwijze. In het begin kun je niet rekenen op een hoog inkomen. Het kan ook enige tijd duren voordat je je eerste project binnenhaalt. Maar blijf volhardend en geduldig.

Zorg ervoor dat je profiel aantrekkelijk is. Vermeld al je vaardigheden en kennis. Laat je portfolio zien en zorg ervoor dat je beschikbaar bent voor je klanten. Freelance-platforms zijn geweldig voor beginners. Ze zijn een uitstekende optie om je portfolio op te bouwen voordat je bij een bedrijf solliciteert.

Maar freelancen kan ook ingewikkeld zijn. Deze platforms kunnen belastingen verhogen en je zelfs verwijderen. Dit komt door de manier waarop hun algoritmen werken. Daarom is het verstandig om profielen aan te maken op meerdere freelance-platforms.

Maak je eigen website

Als je niet afhankelijk wilt zijn van freelance-platforms, maak dan je eigen website. Hoewel dit wat tijd kost en de hulp van andere ontwikkelaars vereist, is het de beste beslissing. Dit stelt je in staat om diensten aan te bieden aan klanten over de hele wereld. Je bouwt vertrouwen op, en klanten zien je als een professionele freelancer. Gebruik platforms om klanten te werven, maar leid ze naar je eigen website.

Voeg referenties toe aan je website. Dit zal de conversie verhogen. Leid je klanten van je freelance-profiel naar je website. Je professionele website zal je onderscheiden van de concurrentie en je kansen verbeteren om klanten te behouden.

Begin met freelancen

Je wilt je diensten alleen aanbieden als je zeker bent van je vaardigheden. Helaas komt dit moment nooit echt. Maar door ervaring op te doen en meer te leren, krijg je meer zelfvertrouwen. Je diensten zullen klanten ten goede komen die geen programmeervaardigheden hebben of tijd tekortkomen. De meeste klanten geven de voorkeur aan het uitbesteden van complexe taken, zodat ze zich op de resultaten kunnen concentreren.

Python-projecten variëren in moeilijkheidsgraad. Er zijn eenvoudige taken voor 10 € die je in 5 minuten kunt voltooien. Er zijn ook complexe projecten die maanden duren en tussen de 100 € en 1000 € kosten.

Hier zijn een paar tips:

 • Kies drie projecten om mee te beginnen. Zorg ervoor dat ze binnen je ervarings- en kennisgebied vallen. Deze projecten liggen meestal in het prijsspectrum van 10 € tot 50 €.
 • Schrijf de route op die je wilt volgen. Houd de projecten in de gaten die je hebt gekozen. Dit kunnen datawetenschap, web scraping, applicatieontwikkeling en scriptwriting zijn.

Conclusie

Freelancen als Python-ontwikkelaar vereist toewijding en geduld. Als je een beginner bent, moet je de tijd nemen om te leren en ervaring op te doen. Zodra je dat hebt gedaan, begin je met freelancen.

Gelukkig zijn er veel websites die je kunnen helpen bij je freelance carrière. Fiverr en Upwork zijn er slechts enkele van. Zodra je genoeg ervaring hebt opgedaan, kun je je eigen website maken en daar je diensten aanbieden. Bouw je eigen freelance-business op.

You may also like

Icon call to action

For developers

Let us help you land a long-term job with some of the world's most exciting companies. Get ready for your dream career - it all starts here!

arrow right

Access talent

Arrow slide
arrow rightArrow slide